A vatikáni újság megdöbbentő címlapja az ukrajnai orosz invázióról: “Hagyd abba ezt a mészárlást!”


Az újság címlapja "L'Osservatore Romano" ezen a hétfőn
A “L’Osservatore Romano” újság címlapja ezen a hétfőn

Az újság L’Osservatore Romanoa prominens hivatalos lapja Vatikánhétfőn egy lenyűgöző borítót tett közzé, amely visszhangozta a következő szavakat Francisco pápa az Úrangyala alatt vasárnap: – Hagyd abba ezt a mészárlást!.

Felhívni a figyelmet az ukránok drámájára az invázió kellős közepén Vlagyimir Putyinaz újság egy fényképet is közölt egy síró nőről a lakóépületek orosz bombázása után, hogy ezen a hétfőn legalább hárman meghaltak Kijevben címmel pedig beszédes vezércikk „A pápa hangja, aki sír a sivatagban”.

Az ukrajnai Kyivben az oroszok Ukrajna elleni támadása közben egy lövöldözés következtében lerombolt ház sérült lakójának segítenek az orvosok (REUTERS/Gleb Garanich)
Az ukrajnai Kyivben az oroszok Ukrajna elleni támadása közben egy lövöldözés következtében lerombolt ház sérült lakójának segítenek az orvosok (REUTERS/Gleb Garanich)
Egy ember holttestét látják a földön egy lövöldözés következtében megsemmisült épület mellett, miközben folytatódik Oroszország Ukrajna elleni támadása Kijevben (REUTERS/Mihail Palincsak)
Egy ember holttestét látják a földön egy lövöldözés következtében megsemmisült épület mellett, miközben folytatódik Oroszország Ukrajna elleni támadása Kijevben (REUTERS/Mihail Palincsak)

„A pápa hangja kiált a sivatagban. Pápaságának új éveiben Ferenc sokszor beszélt a már zajló harmadik világháborúról, bár „darabokban”. Sokszor mennydörgött a fegyverkereskedők, a fegyverkezési verseny és a háború ellen” – jelentette ki a Vatikáni Kommunikációs Dikasztéria igazgatója. Andrea Tornielli.

A szerkesztőség felidézte, hogy „az Angelusban március 13-án, Róma püspökké választásának kilencedik évfordulóján Ferenc pápa egyértelmű szavakat mondott a „gyermekek, ártatlanok barbár lemészárlásáról” Ez zajlik, és felszólít a „mészárlás” leállítására, valamint az Ukrajna elleni „elfogadhatatlan fegyveres agresszió” befejezésére. A pápa arra is emlékeztetett, hogy aki az erőszakot támogatja, vallási okokkal indokolva azt, az „gyalázza meg” Isten nevét, aki „a béke egyetlen Istene”.

A katolikus vezető azt mondta, hogy barbár gyerekeket gyilkolnak

Az újság felidézte Ferenc békére irányuló többszöri erőfeszítéseit és felszólításátmég az oroszországi invázió előtti napokban Putyin csapatai a fronton állomásoztak, és elítélték a az orosz kormány lustasága és „képmutatása”. amely továbbra is „különleges katonai műveletnek” nevezi Ukrajna agresszióját.

„A konfliktus utáni napon, az első ukrajnai bombázások után a pápa személyesen akart elmenni az Orosz Föderáció szentszéki nagykövetségére, hogy elmagyarázza a Kreml képviselőjének a háborúval kapcsolatos minden aggodalmát, arra kérve, hogy kövesse a tárgyalások útját, és kímélje meg a civileket” – emlékezett vissza Tornielli. „Az Angelusban március 6-án, vasárnap Ferenc meg akarta tisztítani az orosz kormány képmutatását is, amely ragaszkodik ahhoz, hogy a folyamatban lévő háborút „különleges hadműveletnek” nevezze, valódi és rideg valóságát szójátékok, agressziós háború mögé rejtve.

„Ugyanakkor több alkalommal az államtitkár úr pietro parolin kifejezte a Szentszék készségét, hogy minden lehetséges módon segítsen a közvetítés bármely formájában, és kérte az orosz külügyminisztert, Szergej Lavrovmegállítani a támadásokat és garantálni a valódi humanitárius folyosókat” – mondja a szerkesztőség. „A vatikáni diplomácia nem szűnik meg azt ismételgetni, hogy soha nem késő elkezdeni a tárgyalásokatigen, és soha nem késő a tűzszünethez egy felbecsülhetetlen következményekkel járó háború, amely azt kockáztatja, hogy félelmetes háború eszkalációjához vezet”.

Az egyik nő, aki gyermekével együtt meghalt egy mariupoli szülészeti kórház elleni orosz támadásban (AP Photo/Jevgenyij Maloletka, File)
Az egyik nő, aki gyermekével együtt meghalt egy mariupoli szülészeti kórház elleni orosz támadásban (AP Photo/Jevgenyij Maloletka, File)
Mariana Vishegirskaya, az anya, akinek sikerült elmenekülnie a szülés elől, és órákkal később szült (AP Photo/Evgeniy Maloletka)
Mariana Vishegirskaya, az anya, akinek sikerült elmenekülnie a szülés elől, és órákkal később szült (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Az újság visszautasította a Ferencet érő kritikát is, amiért Putyint nem nevezte egyértelműen agresszornak. “Ez nem azt jelenti és soha nem is jelentette, hogy az agresszorokat és a támadókat egy szintre kell helyezni”Figyelmeztetjük, emlékeztetve, hogy “a pápák soha nem nevezték nevén az agresszort, nem gyávaságból vagy túlzott diplomáciai körültekintésből, hanem hogy ne zárjuk be az ajtót, hogy mindig rést hagyjunk nyitva a gonosz megállításának és az emberi életek megmentésének lehetősége előtt”. És felhozta a példát János Pál IIaki “soha nem nevezte meg az etnikai tisztogatás elkövetőit, mindig nyitott kapcsolatot tartott Szerbiával” Koszovóban voltam 1999-ben sem a „nyugati államfők, akik 2003-ban a háború Irak ellen a tömegpusztító fegyverekről szóló hamis információ mennyisége”.

„Ezért paradox, hogy elfelejtjük közelmúltunk ezen lapjait, el akarva magyarázni Róma püspökének, hogy milyen „helyes” szavakat kell használniuk, miután évekig figyelmen kívül hagytuk azokat a szavakat, amelyeket számtalanszor valóban elhangzott. figyelmeztetés a nukleáris újrafegyverkezési verseny ellen, a fegyverkereskedelem ellen, a háború és a terrorizmus ellen, a selejtező és ölő gazdaság ellen, a teremtés megsemmisítése ellen”, írta Tornielli.

„Péter utódjának nem okoz problémát, hogy tudatja, „melyik oldalon áll”, mert Krisztus helytartója, mint Ura, mindig az ártatlanokkal van, akik úgy szenvednek, ahogy Jézus szenvedett a kereszten.– fejezte be a szerkesztőség. Minden szava, minden próbálkozása emberi életek megmentésére irányul, nem enged a gonosz logikájának, a jóval harcol a rossz ellen.. Európa szívében, ebben a piszkos háborúban, amelyet oly közel érzünk, valamint a világ perifériáin, ahol az elmúlt években elfeledett háborúkat vívtak és vívnak továbbra is, a halottak és sebesültek komor napi számával. és kitelepítettek, hasonlóan ahhoz, amit most Ukrajnában látunk.”

Olvass tovább:

Putyin fokozza a polgári célpontok elleni bombázásokat Kijevben: fotók és videók egy újabb orosz mészárlásról Ukrajnában

Ferenc pápa az ukrajnai mészárlás leállítását kérte, és elítélte “a gyermekgyilkosság barbárságát”

Ferenc pápa: “A Szűz Máriáról elnevezett ukrán város, Mariupol mártírváros lett”

Leave a Comment