Lafferriere: “Oroszország és Ukrajna játszik az idővel, és egyikük rosszul olvas”


Írta: Damian Cichero

Bár senki sem tudhatja, mi járt az orosz elnök fejében, Vlagyimir Putyinfebruár 24-én, amikor valószínűleg Ukrajna inváziója történt, a legtöbb elemző egyetért abban stratégiája az volt, hogy villámtámadást hajtson végre, amely lehetővé tette számára, hogy néhány napon belül győzelmet aratjon.

Bár a háború már több mint két hete tart, Oroszország jelenleg még nem foglalta el a szomszédos ország 10 legnagyobb városát, köztük a fővárost, Kijevet sem.

A konfliktus következtében több mint 2,8 millió ember hagyta el Ukrajnát, míg csak Mariupol városában több mint 2500 polgári áldozatot jegyeztek fel a jelenleg tüzérség bevetését választó orosz stratégiaváltás következtében.

Tegnap ezek a robbantások legalább 23-an haltak meg és további 19-en megsebesültek a kelet-ukrajnai Donyeck városában.

Elon Musk egyetlen harcra hívja ki Vlagyimir Putyint: a győztes Ukrajnát kapja

Megpróbálta kitalálni, mennyire tévedett Moszkva számítása, amikor elrendelte a támadást, A közgazdász beszélt vele William Laferriere, a falklandi háború veteránja, a stratégiai és katonai ügyek szakértője, aki úgy gondolta, hogy „az első napokban az orosz csapatok nagyon gyorsan működtek, és sikerült elhelyezkedniük Kijev külvárosában; Megsemmisítették az ukrán haditengerészetet, és légierejét a minimumra csökkentették.”

Ugyanakkor kifejtette, hogy „ez a gyors előrenyomulás feltárta az orosz oldalakat, és nagyszámú áldozatot okozott az ukrán les miatt. A konfliktus most olyan szakaszba lépett, amelyben a pozíciók megszilárdultak: az oroszok befejezik Kyiv körülvételét, miközben kiterjesztették légi hadműveleteiket Nyugat-Ukrajnára”.

Lafferriere számára a bombázások nem jelentenek újdonságot, hiszen “történelmileg az orosz hadsereg ereje tüzérségi és rakétahasználaton alapul, ezért találta meg az első támadások merészségét”.

Volodimir Zelensky biztosította, hogy az Oroszországgal folytatott tárgyalások igen "nehéz"

Ebben megjegyezte, hogy „eleinte az orosz csapatok elég merészek voltak, de mostanra egyre konzervatívabbak, és hatalmas tüzek bevetéséhez folyamodnak, hogy elpusztítsák a lakosság harci akaratát. Ez azt mutatja, hogy megváltoztatták kereskedési idejüket. de, tekintve, hogy az Egyesült Államoknak 40 napba telt, amíg elérte Bagdad fővárosát, Oroszország helyzete nem rossz”.

Az ukrán erők teljesítményével kapcsolatban a szakértő azt gyanítja, hogy „visszatartó akciót hajtanak végre, de nincs kapacitásuk az orosz erők csökkentését célzó ellentámadások végrehajtására, és más körülmények között leülni velük tárgyalni”.

„Tudnunk kell elkülöníteni a kiváló ukrajnai kommunikációs kampányt a helyszíni tényektől. Az, hogy több mint 2,5 millió ember hagyta el az országot, azt jelzi, hogy a lakosság nagy része nem hiszi, hogy (Volodimir) Zelenszkij kormánya meg tudja fékezni a támadást. Ha hinnének, elhagynák a harci szektorokat, de az országot nem“, hozzátette.

És kínai?

Eközben az elmúlt napok egyik legszembetűnőbb adata, hogy az orosz erők bombázni kezdték olyan városokat, mint például Dnyipro és Luck, amelyek nagyon közel vannak az ukrán határhoz Lengyelországgal, amely ország tagja NATO.

Leave a Comment