Oroszország csak akkor lesz szabad, ha elveszti a háborút


Oroszország határozott és embertelen lépéssel halad előre Ukrajna térképén. Az összejöveteleken elhangzott vélemények előretörésének problémáiról megsemmisítően őszinték voltak. Lehet, hogy Putyin villámháborút akart, de az is lehet, hogy egyáltalán nem gondolt rá, hiszen 1942 óta nem volt villámháború. Állj ellen a katonai előrenyomulásnak, és állj szembe a gerillákkal a legutóbbi világkatasztrófa óta szinte valamennyi verseny „vezérmotívuma”.

Ezért bombáz Oroszország civileket, megfojtja a városokat, és engedélyezi a háborús bűnök elkövetését kórházak és humanitárius folyosók ellen. Amit Putyin felvetett, az a gyarmati behódolási harc: hamarosan megtudjuk, hogyan töltik elnyomásukat bárhol, ahol az ukrán védelem vereséget szenved. Hamarosan megtudjuk, milyen Putyin „béke” a meghódított városokban. Itt Spanyolországban jó referenciáink vannak, mert Franco ugyanúgy harcoltahogy a Rifben megtanulta.

Támadás civilek ellen Donyeckben, legalább 16 halott és 23 sebesült

Elhangzott, hogy Oroszország ki akar állni a NATO keleti törekvése ellen. Ebből a szempontból a kiegészítő western sorozat a kiváltó. Az ehhez hasonló vélemények arra késztetnek, hogy több történelemkönyvet kell olvasnunk, mert ez az érvelés a versailles-i szerződés miatt éppolyan érvényes, mint amennyire indokolja a második világháborút. Igen, a német megaláztatás kulcsfontosságú Hitler felemelkedésének magyarázatában, de nem igazolja a háborúját. Hitler nacionalista volt, birodalmi álmokkal, akárcsak Putyin. Más körülmények között más kifogásokat találtak volna.

Manapság nagy figyelemmel olvasom azokat, akik a legjobban ismerik az orosz autokrata alakját, akik közül sokan orosz száműzöttek vagy régi barátok. Egyetértenek abban, hogy elmagyarázzák, hogy e háború mögött egy Putyin személyes ambíciója amiért a nagyság örökségét hagyta Oroszországnak: ez lenne az ő öröksége a történelem számára, ami túlmutat a fösvény geostratégiai számításokon. Emlékezzünk arra, hogy Putyin 69 éves, és hatalmának hanyatló szakaszába lép, amely azonban rövid lesz.

Fotó: Putyin elleni tüntetés
Putyin, az őrült? Milyen előnyök nélküli invázió árul el nekünk a titkolózó orosz elnökről

Argentin agyag. New York

Ő maga fogalmazta meg szavakba a magvát”speciális művelet”. Az orosz lélek víziójában Kijevben született, tehát egy Oroszország Ukrajna nélkül egy kasztrált és hiányos Oroszország. Tehát igen, lehet, hogy a hidegháborút hamisan lezárták, mint az első világháborút, és a NATO terjeszkedése hiba lehetett. De az első paradoxon az, hogy Putyin Ukrajna elleni támadása teljes mértékben igazolt Oroszország szomszédos országai szeretnének belépni. A NATO-országok szuverenitása messze felülmúlja a fehérorosz köztársaságokat.

Ne aggódj

Ez a háború azonban nemcsak Ukrajnában folyik, hanem Oroszországban is. Múlt héten elmondtam, mit olvasok a „Novaja Gazetában”, az utolsó Putyin-kritikus újságban, amely ott maradt fenn, nem tudjuk, meddig. A „Novaja” napi olvasása lehetővé teszi az embernek, hogy felfedezze, hogyan változott Oroszország határozottan és gyorsan zsarnoksággá, de az örökség, amit Putyinra akar hagyni, nincs bemocskolva így.

Oroszországban a demokrácia szeretete nincs többségben. Még mindig sokan vannak, akik szovjet zsarnokságra vágyikmint kifejezetten Szvetlana Alekszijevics, ami a nagyszerűség és a biztonság szinonimája. A korabeli orosz nacionalizmus elszakadt a kommunizmustól, és az ortodox egyházat felvette a nemzeti címerbe, de a nagy Oroszország, amely Putyin elhagyására törekszik, Sztálinhoz hasonlóan rabszolga-oroszországban.

Fotó: Légifelvétel egy lakóépületről egy ágyúzást követően a kijevi régióban.  (Reuters/Maxim Levin)
Így látják Vlagyimir Putyin fegyveresei: “Oroszország nem támad civileket, Ukrajna pajzsként használja őket”

Sándor Requeijo

Kategóriák hírek Címkék Ukrajna-Oroszország

Leave a Comment